Geef je huis een make-over: schilder ramen en deuren

Zijn je ramen en deuren toe aan een opknapbeurt? Of wil je buitenschrijnwerk graag een andere look geven? Dan kan je ze gewoon schilderen. Lees hier hoe je zelf aan de slag kan en waar je extra op moet letten.

Waarom ramen en deuren schilderen?

Profielen van zowel ramen en deuren zijn onderhevig aan weersomstandigheden. Vooral kozijnen kunnen een verweerde uitstraling krijgen door vocht en vorst. Om onderhoudsredenen is het aangewezen om ze regelmatig opnieuw te schilderen. Uitgekeken zijn op de kleur van je huidige ramen en deuren, is anderzijds ook een prima reden om aan de slag te gaan.

Wanneer heeft schilderen geen zin ?

Soms zijn raamprofielen in zo een slechte staat, dat ze aan vervanging toe zijn. Een oud raam schilderen heeft dan geen zin meer. Oude ramen laten veel warmte ontsnappen en kunnen zorgen voor vochtproblemen. Kies je voor nieuwe ramen en deuren, ga dan meteen een materiaalsoort die goed isoleert, zoals bv. hout. Daarnaast is het ook verstandig om meteen  hoogrendementsglas (HR ++) te plaatsen. Zo spaar je heel wat uit op je energiefactuur. De prijs van nieuwe ramen vind je op tipsentricks.be

Stappenplan

Hoe je ramen en deuren schildert, is afhankelijk van de materiaalsoort. Hout schilder je op een andere wijze dan aluminium en pvc.

Stap 1 : Voorbereiding

Demonteer het raam of de deur en bescherm het hang-en sluitwerk met schilderstape. Vul beschadigingen bij houten ramen op met houtvulmiddel. Vervolgens moet je grondig schuren om nadien alles te ontvetten met white spirit. Voor alumium en PVC moet je eerst checken of de siliconen afdichtingen overschilderbaar zijn. Test het op een klein stukje. Indien nodig moet je de siliconenkit verwijderen.

Stap 2 : Grondlaag aanbrengen

Vervolgens breng je een primer aan. Laat hem goed drogen. Reinig nadien de grondlaag nogmaals om te voorkomen dat er restjes in verflaag zouden drogen. Voor PVC en aluminium schrijnwerk gebruik je grondlagen die speciaal hiervoor gemaakt zijn.

Stap 3 : Lakken

Nadien kan je beginnen met lakken. Vooral voor hout is dit interessant. Zo komt de structuur beter tot zijn recht.

Stap 4: Schilderen in de gewenste kleur

Breng de verf gelijkmatig aan. Nadien monteer je de ramen en deuren terug en verwijder je de afplaktape. Indien je de siliconen afdichtingslaag hebt verwijderd bij je PVC of aluminium profielen, vergeet ze dan niet opnieuw aan te brengen met siliconenkit!

ramen en deuren schilderen

Deel met je vrienden!Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someoneShare on Google+

Decoraza